Skellefteå nöjen

Nöjen

Nordanå Kulturcentrum

I det område som en gång i tiden varit marknadsplats och tjärupplag ligger idag en härlig oas i Skellefteå. Detta område är ett enormt strövområde som sträcker sig flera kilometer upp efter älven. I detta område har kulturen i Skellefteå samlats. Här finns Skellefteå museum, filmsal och Nordanåteatern. Här finns lanthandel och värdshus. I detta stora område finns också fågeldammar och lekplatser för barnen. Här finns också en hel del gamla byggnader bevarade som till exempel majorsbostället Nyborg.

Strax väster om Nordanå ligger den gamla kyrkstaden. Förr i världen bodde människor långt från varandra i Norrland och det var ofta en mycket mödosam resa att ta sig till kyrkan vare sig man vandrade eller åkte efter häst till gudstjänster, begravning eller bröllop. Det skulle inte gå att hinna till kyrkan och hem samma dag. Därför var människor tvungna att bygga små hus kring kyrkan för att kunna övernatta. Kyrkstaden i Skellefteå kallas Bonnstan och många av de bevarade byggnaderna här är flera hundra år gamla.

 

Aktiviteter om man vill röra på sig

Boda Borg

På vitberget i Skellefteå ligger en härlig turistattraktion för unga människor. Här ligger nämligen Boda Borg. Detta är ett äventyrshus där det gäller att vara både smidig och smart. När man kommer in i rummen gäller det att snabbt lista ut hur man skall göra för att komma igenom och bli godkänd. Det kan handla om att klura ut något knepigt eller klättra och klänga efter väggarna. Detta brukar uppskattas mycket av barnen.

Byske Paintball

En annan spännande aktivitet man kan ägna sig åt om man gillar att röra på sig är Paintball. Denna anläggning kallas Byske Paintball och banorna ligger i Åbyn i Byske. Här får man prova på det mesta som har med krig och kamp att göra. Dels skjuter man på varandra, men man kan också prova på bågskytte, knivkastning och yxkastning.