Skellefteå sevärdhet

Sevärdheter

Stadsparken

Skellefteå ligger efter Skellefteälven och efter denna älv anlades i slutet av 1800-talet Skellefteås vackra stadspark. Här hade en gång i tiden marknaden legat, så marken passade utmärkt att anlägga en park på. Själva marknaden flyttades till det torg som idag kallas Möjligheternas torg. I denna park kan man finna den lilla “Johanna“. Johanna skapades av Bolidens verkstäder och är en gjutjärnsfontän. Det var när vatten drogs genom staden man kom på idén att sätta en fontän i parken och resultatet blev Johanna. Denna park är känd för sina många olika kaktusodlingar.

Brinken

Stadshuset i Skellefteå kallas Brinken. Detta ligger intill Stadsparken och det är en verkligt vacker byggnad. Med ingång från Möjligheternas torg finner man turistbyrån. Brinken är ett typiskt exempel på hur kommunen arbetar för att se till att byggnaderna i Skellefteå får en konstnärlig utsmyckning. Man avsätter faktiskt en procent av den totala byggnadskostnaden till att utsmycka det som byggs nytt i staden. Detta har gjort att också många av de nya byggnaderna i Skellefteå är mycket vackra. Brinken är ett bra exempel på detta. I entrén finner man en skulptur kallad “valvrum” som skapats av Torgny Larsson.

Landskyrkan

Skellefteå landskyrka är Sveriges största landskyrka. Den första kyrka på denna plats byggdes redan på 1300-talet. I denna kyrka ser man den vackra Skelleftemadonnan. Hon är faktiskt en av de få bevarade romanska bilderna på Maria som finns kvar i Europa idag. Har man tid skall man gärna gå in i kyrkan för att se denna madonna. I anslutning till kyrkan leder en mycket gammal träbro över Skellefteälven.