Skellefteå restaurang

Skåmträsk Kvarn

Drygt två mil från Skellefteå ligger Skåmträsk Kvarn. Här anordnas både konstutställningar, allsång, ”sommarpratare” och sommarteater. Många av de som kommer hit för att vara med på dessa evenemang stannar även på fiket och tar en kopp kaffe. Samtidigt är det relativt många som har caféet som utflyktsmål och kommer hit utan att det händer något speciellt på området. Detta inte minst på grund av den historiska miljön som erbjuds och utbudet som är något unikt.

Utbud:

Förutom att det är ett brett och mycket uppskattat smakmässigt utbud så finns det ytterligare två fördelar med Skåmträsk Kvarn. De har nämligen valt att vara helt och hållet Krav-certifierat. Det är något unikt. Många caféer har valt att ha vissa delar av utbudet KRAV-märkt men här är det alltså hela caféet som har denna certifiering vilket verkligen är en miljömässig fördel. Det andra är att de bakar allt på egen hand bara en våning under själva caféet. Närproducerat, Krav-certifierat och gott fika i en trevlig och mysig miljö.

Öppettider:

Skåmträsk Kvar har enbart öppet på sommaren och öppettiderna varierar år från år. Det brukar vara att caféet har öppet från mitten av juni till mitten av augusti. Utöver det går det att som grupp komma redan i maj och i slutet av augusti. Men då behöver man kontakta caféet i förväg.

För aktuella öppettider – Se hemsidan

Även Skåmträsk Skor

Precis bredvid caféet ligger Skåmträsk Skor. De har samma miljötanke som caféet och har även de en unik inriktning. Utbudet består enbart av vegetabiliskt producerade skor. Dessa är då tillverkade av läder som är garvat men på ett sätt som är betydligt mer miljövänligt än klassiskt läder som sällan blir garvat på ett miljövänligt sätt.

Även om man inte är intresserad av att köpa nya skor är det ett intressant besök att gå till skobutiken. Detta för att se att det finns tydliga miljövänliga vägar att gå även om en del företag hävdar att det inte går att kombinera kvalité, miljö och pris. Något som Skåmträsk Skor tydlige motbevisar.